wtorek, 22 kwietnia 2014

Pieczarkowe hamburgery



Witajcie :) Dzisiaj mamy dla Was pomysł na lekki obiad. Pewnie tak jak my nie macie ochoty na ciężkie potrawy, bo świąteczne stoły uginały się od różnych smakołyków. Dlatego też proponujemy Wam pyszne hamburgery z pieczarek, z dedykacją dla wszystkich wegetarian. :) Dziś obchodzimy Dzień Pieczarki więc taka propozycja musiała się u nas pojawić. Przepis pochodzi z książki Gwyneth Paltrow "Córeczka tatusia".

Składniki(dla 2 osób):
ok 60ml oleju 
ząbek czosnku 
sok z połówki cytryny 
4 kapelusze pieczarek 
cebula 
2 bułki 
4 suszone pomidory 
mozzarella 
2 ogórki kiszone


Przygotowanie:
1. Przygotuj marynatę do pieczarek. Wymieszaj w misce 60 ml oleju z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli, pieprzem i sokiem z cytryny. Kapelusze pieczarek obierz i lekko natnij w kilku miejscach. Włóż je do sosu, wymieszaj tak by pieczarki były pokryte marynatą i odstaw na 15 minut. 


2. Rozgrzej patelnię grillową. Opiekaj na niej pieczarki przez 10-15 minut, tak by straciły nadmiar wody i stały się lekko brązowe. Przełóż je na bok. 

3. Na tej samej patelni podsmaż cebulę - pokrojoną w grube plastry i zamoczoną w mieszance pozostałej po pieczarkach. Po mniej więcej 2 minuty z każdej strony. Razem z cebulą podgrzej na patelni bułki. 


4. Zabierz się do złożenia hamburgerów. Na bułkach połóż pomidory, pieczarki, cebulę, a na samym końcu pokrojoną w plastry mozzarellę i ogórki kiszone. Przykryj górą bułki i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180˚C  do momentu, aż ser zacznie się topić.

Nasze oceny:

Basia: Byłam ciekawa jak smakują burgery pieczarkowe i nie zawiodłam się. Są pyszne, sycące, a wszystkie smaki fajnie się łączą. Podczas pieczenia w całej kuchni pachnie obłędnie. Moja ocena: 10/10.

Julka: Pieczarkowe hamburgery to jak odkrycie pieczarek na nowo - dzięki marynacie zyskały fajny cytrusowy smak. Mimo, że należę do mięsożerców taka propozycja bardzo mi zasmakowała. Moja ocena: 9/10.


Pieczarkowy Tydzień 2014

20 komentarzy:

  1. Coś dla mnie! Idealny zamiennik mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być pyszne ! Może tylko zrezygnowałaby z suszonych na rzecz świeżych pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no najlepiej zrobić takie pyszne hamburgery i nawet mnie nie zaprosić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Straszne gapy z nas! Z opóźnieniem, ale zapraszamy. Przygotujemy kolejne i tym razem więcej sztuk :)

      Usuń
  4. Jeszcze nigdy nie spotkałam się z takim przepisem! Muszę kiedyś wypróbować bo wyglądają mega smakowicie :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste, a pyszne! Uwielbiam zapach smażonych pieczarek. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. No i super! :) mnie się podoba i to bardzo:) zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm ale pyszności! :D chociaż jestem przepełniona po tych świętach to i tak bym takiego hamburgera wciągnęła z ogromną chęcią ;DD

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne! Idealne do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014, do której serdecznie zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wyglądają. Szkoda, że nie przepadam za pieczarkami :P
    Mogę prosić o jakiś przepis na makaron z sosem? Albo najlepiej na degustację:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczarki w takiej marynacie smakują zupełnie inaczej :) makaron z sosem? nie ma problemu, a nad degustacją nie ma co się zastanawiać... zapraszamy :)

      Usuń
  10. Zamawiam z dostawą do domu :D ! Fajne, domowe są najzdrowsze ! Tylko do takich mam zaufanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne, to coś dla mnie, kocham takie pieczarkowe specjały :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniale wyglądają te hamburgery! Z przyjemnością bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wyglądają przepysznie :))) zjadłabym z wielką chęcią :)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo smacznie świętujecie Dzień Pieczarki, o którym dowiaduję się dopiero od Was, pomysł świetny na świętowanie i na biesiadowanie . Im prościej tym smaczniej. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  15. Pewnie już wszystkie zjadłyście...pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter